Raluca Turcan: Avem în sectorul privat 1,4 milioane de oameni care primesc salariul minim și care trăiesc aproape identic cu depedenții de ajutor social

Raluca Turcan: Avem în sectorul privat 1,4 milioane de oameni care primesc salariul minim și care trăiesc aproape identic cu depedenții de ajutor social
Raluca Turcan: Avem în sectorul privat 1,4 milioane de oameni care primesc salariul minim și care trăiesc aproape identic cu depedenții de ajutor social. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 10/03/2021, 11:29

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat marți că în sectorul privat din România există 1,4 milioane de angajați plătiți cu salariul minim.

Turcan spune că acești angajați plătiți cu salariul minim trăiesc în condiții aproape identice cu persoanele care sunt „dependente de ajutorul social”, informează Digi24.

Ea spune că statul este obligat să ia măsuri pentru a se asigura că situația acestor persoane se va îmbunătăți pe viitor.

„România sărăciei nu e legată doar de asistența socială. Este legată și de cei care sunt plătiți cu salariul minim. Avem în sistemul public aproximativ 80.000 de persoane. Hai să spunem că în sistemul public multe sporuri – şi de aceea eu nu sunt atât de radicală pe subiectul sporurilor – s-au creat unele sporuri ca artificii pentru a le mai suplimenta veniturile, dar, pe fond, avem 80.000 în sistemul public plătiţi cu salariul minim.

Însă mult mai dramatică este situaţia în sectorul privat. În sectorul privat avem 1.400.000 de oameni declaraţi cu salariul minim. Acei oameni trăiesc în situaţii aproape identice cu unii care sunt dependenţi de ajutorul social. Acolo avem obligaţia să creştem ocuparea, să venim cu măsuri active, să sprijinim mediul economic, să-i îndemnăm să intre în piaţa muncii, să ceară locuri de muncă din ce în ce mai bine pregătite”, a declarat Raluca Turcan.

Ce măsuri propune ministrul pentru cei care câștigă salariul minim

Raluca Turcan a mai declarat marți seara, la B1TV, că Guvernul intenționează să introducă noi cursuri de calificare, adaptate nevoilor angajatorilor.

Ea spune că agențiile pentru ocuparea forței de muncă ar trebui să facă o analiză a posturilor disponibile și a nevoilor din acest sector.

„Intenționăm să facem cursuri de calificare și acestea să fie standardizate și adaptate cerințelor angajatorilor. ANOFM-urile noastre și AJOFM-urile în teritoriu trebuie să fie principalele instituții care radiografiază necesitatea de locuri de muncă de la angajatori. În momentul în care au făcut radiografia locurilor de muncă, acestea se duc pe partea de formare și calificare, se standardizează și căutăm acei oameni.

Intenționăm, în baza acestor anchete pe care le-am desfășurat, să-i punem în legătură pe cei care i-am identificat cu cei care formează forță de muncă, astfel încât să poată fi angajați”, a adăugat Turcan.

Turcan: Sporurile bugetarilor să nu fie mai mari de 20% din salariul de bază

Raluca Turcan susține că sporurile bugetarilor nu ar trebui să fie mai mari de 20% din salariul de bază. Ministrul Muncii intenționează să modifice legea salarizării astfel încât condiția menționată să respectată.

Ea a adăugat că sporurile ar trebui să fie acordate pentru două categorii de angajați. Astfel, de acestea ar trebui să beneficieze cei care muncesc la distanțe foarte mari sau în condiții extrem de periculoase. Celelalte tipuri de sporuri ar trebui să fie motivaționale, potrivit acesteia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Lege nouă pentru cei care stau la bloc. Va fi interzis pentru administratorii de bloc...
Interdicții pentru șoferi. Încălcarea legii se sancționează cu închisoare
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×